Summoning the witches

Cat Collective back in bissniss for 1 night only!

Om du er en som har bodd i Tromsø de siste årene, så er det lite sannsynlig at du ikke har hørt om Cat Collective. Enten har du sett T-skjorta (eventuelt trusene om du er heldig), klistremerkene eller deltatt på konserter og kurs de har satt opp. Det storslagne samarbeidet mellom kvinner i musikkbransjen i Tromsø satt store spor, vant Tromsø kommunes Likestillingspris og holdt på i 2 år helt til det ble lagt på hylla. Førstkommende lørdag kommer de tilbake til Tromsø-scenen med et «one night only» DJ-sett på Bastard Bar. Jeg tok meg en prat med Lori Ledger og Sofie Martinsen om hva, hvem og hvorfor Cat Collective var.

Jeg spurte først om de kunne gi deres svar på hva Cat Collective var/er, og fikk følgende svar: Et samarbeid for å fremme kvinner/kvinnelig utøver innenfor kunst og kultur. Personlig for oss handler det mye om samhold, det var et stort behov for å få flere kvinner inn i industrien når vi startet opp, så vi følte på mange måter vi trengte å gjøre noe.

Kult! Husker dere hvordan hele greia startet sånn ca?

Det husker vi veldig godt faktisk! Jeg (Lori) tok meg et bad i en periode der Bastard var et velsmurt maskineri, og jeg kjedet meg litt, trengte mer stress, hahah. Og så fikk jeg ideen om å gjøre en DJ-kveld på 8. mars med kun kvinner. Etter det ballet ideene på seg.

Jeg (Sofie) husker da Lori samlet «heksene» på Bastard, hun lokket meg bort til der hun satt og hvisket «du er del av en kult, men du vet det ikke enda».

Det var altså starten på Cat Collective. Videre forteller de om at de planla, og startet opp hele konseptet på ca én uke, fikk med seg Sandra Frantzen, Janine Strøm, Silja Lomakka og litt senere Lisa Bakkelund. Sandra Lagde logo i en fei, de søkte støttemidler som de så fikk, og så hev de seg rett og slett rundt.

Vi ville samle kvinner fra alle leddene i musikkindustrien til en gruppe som målrettet jobbet med å få flere kvinner inn i gamet, både på og bak scenen forteller Lori. Grafisk design, foto, lyd, lys, booking og artister.

Konseptet funket ekstremt bra, både på grunn av oppmerksomheten det fikk og endringene som skjedde som følge av det, samt konserter og DJ-kvelder med særdeles høy kvalitet (ja, særdeles høy!). I tillegg hadde de gratis kurs og workshops til kvinner som ville inn i industrien. Tilbakemeldingene var dritbra. Vi ble veldig godt mottatt av miljøet, avisa og bransjen generelt. Ikke bare var det gøy, viktig og sosialt for oss, det skapte også faktiske endringer, som vi ser i dag.

Dere holdt på i 2 år, og med stor suksess. Hvorfor la dere prosjektet på hylla?

Vi følte rett og slett av vi hadde fullført prosjektet. På to år oppnådde vi det vi ville med Cat Collective, som var å samle og styrke kvinner i musikk- og kunstindustrien. I tillegg så hadde vi alle andre jobber og ville gå litt videre. Vi følte vi virkelig endret noe, spesielt kjønnsbalansen. Da var det også naturlig og gi fakkelen videre til de nye.

Cat Collective er heldigvis ikke helt borte enda, og i morgen (lørdag 24. september) setter de igjen fyr på undergrunns-Tromsø med forlokkende og opprørende musikk fra «chicks with and without dicks». Det blir gøy, bra og kult. Alt fra Billie Eilish til Dolly Parton.

DJ ANNA LÅG